二〇一九年东营市初中学业水平考试 英语试题
(总分120分考试时间120分钟)。
注意事项:
1.本试题分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分。第Ⅰ卷为选择题,65分;第Ⅱ卷为非选择题,55分;共120分。
2.答题前请务必将姓名、准考证号和座号填写在试卷和答题卡相应位置上, 考试结束后,试卷和答题卡一并收回。
3.答题前请务必认真阅读答题卡上的注意事项,试题答案必须填涂或填写在答题卡上相应位置。 4.听力填表题为第Ⅱ卷的第四大题。
第I卷(选择题,共65分)
—、听力选择(共15小题,计15分;每小题约有8秒钟的答题时间)
(一)(2019·山东东营) 录音中有五个句子,每个句子听两遍,然后从每小題A、B、C中选出能对每个句子做出适当反应的答语。
1. A. Good idea. B. Sure. No problem. C. Sorry, I don’t know. 2. A. Thank you. B. I agree. C. Very well. 3. A. My pleasure. B. Don’t say so. C. You are right. 4. A. That’s fine. B. What a pity! C. It doesn’t matter. 5. A. Well done. B. You are welcome. C. I’m afraid I can’t.
(二) (2019·山东东营)录音中有五组对话,听对话两遍后,从每小题 A、B、C 中选出能回答所给问题 的正确答案。
6. Did Eric go to Dave's party?
A. Yes, he did. B. No,he didn’t. C. I don’t know. 7. How often does Peter go swimming now?
A. Every day. B. Once a week. C. Twice a week. 8. Where does the conversation take place?
A. At a restaurant. B. In a supermarket. C. At a noodle factory. 9. How long has Tony lived here?
A. For a week. B. For one year. C For two year. 10. What are the flowers made of?
A. Plastic. B. Silk. C. Paper.
(三) (2019·山东东营)录音中有一段对话,听对话两遍后,从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。(录音播放前你有40秒钟的读题时间)
Note: final ['faɪnl] n. 决赛
11. Why does Daniel look so excited? A. Because Judy congratulated him. B. Because they have just won a game.
C. Because they are No.1 in the school games.
12. What does Daniel think of the game with Class Five? A. Hard. B. Interesting. C. Wonderful. 13. Why is Daniel a little worried about the final? A. Because they believe in themselves.
B. Because they don’t work well enough as a team.
C. Because each member of his team plays with good skill. 14. What will Daniel do right away? A. Ask Judy to cheer them on.
B. Talk with his teammates about teamwork. C. Tell his teammates to believe in themselves. 15. When is the final?
A. On Tuesday. B. On Wednesday. C. On Thursday. (注意:请同学们翻到第卷第四大题,继续做听力填表题。) 二、单项选择(共20小题,计20分)
从每小题A、B、C、D中选出一个能填入句中空白处的最佳答案。
(2019·山东东营) 16. Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge, the world’s longest sea-based project, brings people in those three cities within __________ “one-hour living circle”. A. a B. an C. the D. /
16. A【解析】考查冠词的用法。句意:世界上最长的跨海工程——港珠澳大桥带动这三个城市形成“一小时生活圈”。不定冠词a和an表示泛指“一个”,a用在辅音音素开头的单词前;an用在辅音音素开头的单词前。the是定冠词,表示特指。这里表示泛指,one的第一个音是辅音,故用a。故选A。 (2019·山东东营)17. — My 80-year-old grandma has learned to chat on WeChat! — Amazing! It’s truly ___________ too late to start doing things. A. always B. never C. sometimes D. usually
17. B【解析】考查固定句式。句意:——我的80岁的奶奶已经学会用微信聊天了。——太神奇了。真的是活到老学到老。It’s never too late to start doing things.意为“活到老学到老。”固定句式,故选B。 (2019·山东东营)18. — How time flies! The middle school life is coming to an end. — Yes. We have to say goodbye, __________ our friendship will last forever. A. for B. but C. or D. so
18. B【解析】考查连词词义辨析。空格前句意(我们不得不说再见了)和空格后句意(我们的友谊将会永远维持)之间是转折关系,应使用转折连词but连接两个分句。故选B。 (2019·山东东营)19. — Remember to keep the dog on a leash (狗链) ________ you walk it, honey! — Sure. I won’t let it hurt others. A. until B. after C. while D. since
19. C【解析】考查连词词义辨析。句意:——亲爱的,当你遛狗的时候,记住把它用狗链拴着!——当然了。我将不会让它伤着他人的。while“当……的时候”,故选C。 (2019·山东东营)20. It’s not a good __________ for students to go online just for answers to homework. A. skill B. game C. hobby D. habit
20. D【解析】考查名词词义辨析。句意:对学生来说,上网搜寻作业的答案不是一个好习惯。skill“技能;技巧”;game“游戏;比赛”;hobby“业余爱好”;habit“业余爱好”。故选D。 (2019·山东东营) 21. — Chang’e 4 landed on the far side of the moon ___________ on January 3, 2019.
— Wow! This day should be remembered. A. completely B. suddenly C. successfully D. strongly
21. C【解析】考查副词词义辨析。句意:——在2019年1月3日,嫦娥4号探测器成功登陆月球背面。——哇!人们应该铭记这一天。completely“完全地”;suddenly“突然”;successfully“成功地”;strongly“强烈地”。故选C。 (2019·山东东营) 22. Elder brother: Which is much braver, the sun or the moon, Tom? Younger brother: Of course the moon. Because it isn’t _________ the dark. A. harmful to B. afraid of C. sure about D. thirty for 22. B【解析】考查短语动词词义辨析。句意:哥哥问:“汤姆,太阳和月亮相比,哪一个更勇敢一些?”弟弟回答:“当然是月亮了。因为它不怕黑”。(be) harmful to“对……有危害”;(be) afraid of“害怕”;(be) sure about“对……有把握”;(be) thirsty for“渴望”。故选B。 (2019·山东东营) 23.— Chinese culture is becoming more and more popular around the world. —Yes. Some foreigners __________ print “laoganma” on their T-shirts. A. even B. still C. just D. hardly
23. A【解析】考查副词词义辨析。句意:——中国文化在全世界变得越来越受欢迎。——是的。一些外国人甚至在他们的T恤衫上印着“老干妈”的字样。even“甚至”;still“仍然”;just“恰好;刚刚”;hardly“几乎不”。故选A。 (2019·山东东营) 24. — Could we ___________ the arriving time for school to 8:00 am, Mr. Li?
— You mean 7:30 is a little earlier? Let’s discuss it with the headmaster. A. find out B. give up C. put off D. cut out
24. C【解析】考查动词短语词义辨析。句意:—— ,我们可以把到校时间推迟为上午八点吗?——你的意思是七点半有点早吗?我们和校长讨论一下这个问题吧。find out“查明;找出”;give up“放弃”;put off“推迟”;cut out“删除”。故选C。 (2019·山东东营) 25. — I’m afraid e-books might be bad for our eyes.
— Hmm, but they will be helpful for us __________ we put them to good use. A. as soon as B. as long as C. even though D. so that
25. B【解析】考查连词词义辨析。句意:——我担心电子书可能对我们的眼睛有损害。——嗯,但是如果我们对其充分利用,它们将会对我们有所帮助。as soon as“一……就”;as long as“只要”;even though“尽管;即使”;so that“为了;目的是”。故选B。 (2019·山东东营) 26. — Could you tell me how to start a conversation with people from England?
— I think talking about the ___________ is the first choice. A. age B. family C. money D. weather
26. D【解析】考查名词词义辨析。句意:——你能告诉我如何与英国人开始谈话吗?——我认为谈论天气是最佳选择。根据英国习俗,人们见面谈论最多的话题是天气。故选D。 (2019·山东东营) 27. A recent study in Australia shows that parents are _________ the top five world’s hardest jobs.
A. between B. among C. from D. above
27. B【解析】考查介词用法辨析。句意:澳大利亚的最近的一项研究表明作为家长是世界上五种最辛苦的工作之一。the top five world’s hardest jobs所表示的范围是三者以上,among“在……中间”,使用范围在三者或三者以上。故选B。 (2019·山东东营) 28. — The sale of oil-fueled vehicles (燃油车) will be stopped in Hainan province by 2030.
— Well, it will help ___________ the environment. A. improve B. study C. pollute D. control
28. A【解析】考查动词词义辨析。句意:——到2030年为止,在海南省将停止销售“燃油车”。——哦,它将帮助改善环境。improve“提高;改善”。故选A。 (2019·山东东营) 29. To create a more _________ space, eating or drinking on the subway in Beijing is not allowed.
A. relaxing B. personal C. uncrowded D. comfortable
29. D【解析】考查形容词词义辨析。eating or drinking on the subway(在地铁饮食)会影响环境的卫生和舒适。句意:为了营造一个更为舒适的空间,北京市不允许在地铁上吃喝东西。relaxing“令人放松的”;personal“私人的”;uncrowded“不拥挤的”;comfortable“舒适的”。故选D。 (2019·山东东营) 30. — I’m going to learn some basic life skills, like cooking, washing clothes and tidying the rooms.
— So am I. We shouldn’t always ___________ our parents. A. look after B. depend on C. take pride in D. get on with
30. B【解析】考查动词短语词义辨析。句意:——我打算学习一些基本的生活技能,像做饭、洗衣服和整理房间。——我也如此。我们不应该总依赖父母。look after“照顾”;depend on“取决;依赖”;take pride in“为……感到自豪”;get on with“相处融洽”。故选B。 (2019·山东东营) 31. — The Wandering Earth (流浪地球) tells us a story about how people tried
to save the earth.
—Yes. In the film humans chose to stay with the earth __________ running away from it. A. because of B. together with C. such as D. instead of
31. D【解析】考查介词短语词义辨析。句意:——《流浪地球》这部电影给我们讲述的是一个有关人们如何尽力拯救地球的故事。——是的。在这部电影中,人类选择待在地球上,而不是远离躲避它。because of“因为”;together with“和……一起”;such as“例如”;instead of“代替;而不是”。故选D。 (2019·山东东营) 32. — Mom, which is the better ___________ for me, a senior high school or a vocational(职业的) high school?
— Either is OK. It’s up to your future plan. A. choice B. result C. experience D. news
32. A【解析】考查名词的词义辨析。句意:——妈妈,对我来说普通高中和职业高中,哪一个是更好的选择?——哪一个都行。这要根据你未来的规划而定。choice“选择”;result“结果”;experience“经历;经验”;news“新闻”。故选A。 (2019·山东东营) 33. —I hear you have just finished making the flash mob (快闪) My Motherland and Me ?
—That’s true. It is really a __________ way to show our love for our country. A. traditional B. humorous C. wonderful D. boring
33. C【解析】考查形容词词义辨析。句意:——我听说你刚刚制作完快闪短视频《我和我的祖国》——那是真的。它是我们表达对我们的祖国的爱的完美方式。traditional“传统的”;humorous“幽默的”;wonderful“精彩的;美妙的”;boring“无聊的”。故选C。 (2019·山东东营) 34. The earth, the only home of __________, is now in danger. Everyone in the world should play a role in saving it.
A. yours B. hers C. his D. ours
34. D【解析】考查代词词义辨析。句意:我们唯一的家园——地球现在正面临危险境地。世界上的每个人都应该担当好自己的职责来拯救它。空格处表示的文意是our home,应使用名词性物主代词ours对其指代,故选D。 (2019·山东东营) 35. — Do you know ___________? —I’m not sure. Maybe next year.
A. if Dongying High-speed Train Station will be built B. where Dongying High-speed Train Station will be built C. when we will build Dongying High-speed Train Station
D. why the government decided to build Dongying High-speed Train Station
35. C【解析】考查宾语从句的用法。根据答语中的Maybe next year.可知上文中的宾语从句询问的问题与时间有关,宾语从句的连接词应为when。故选C。 三、阅读理解(共20小题,计30分)
阅读下列短文,然后从每小题A、B、C、D四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
(2019·山东东营) One weekend, Taylor, an eight-year-old girl, went shopping with her parents. She asked her parents to buy a toy she wanted. Instead of giving her money to buy the toy, Taylor’s father encouraged her to make money by herself. “How can I make money?” Taylor thought for a while and had an idea, “Why not make cakes and sell them at church to raise money to buy the toy?”
The next day, Taylor started her plan. She first needed some money for tools and materials. So she borrowed $40 from her parents and promised to pay it back. Then she began to make cakes by herself. To her parents’ surprise, she made $175 by selling the cakes that Sunday.
Everyone thought Taylor would buy the toy she wanted. She certainly had made enough money for it, but she didn’t. Instead, Taylor decided to buy business cards and had her father’s phone number on them. Then she began handing the cards out. More people knew Taylor and came to buy her cakes. Even large companies began to try buying her delicious cakes.
Though Taylor has made a lot of money, she still works hard at school. She also likes to take part in other activities. So Taylor must carefully manage her time. For example, instead of watching TV after school, Taylor might have to bake (烘焙) a lot of cakes for customers. When she has dance lessons on some days, she needs to get her baking done on time so she isn’t late for class.
Making cakes may take time and be hard work, but Taylor sees the fun in it. “I think making cakes is mostly my hobby.” she says. She also decorates(装饰) the boxes that are used to pack the cakes. Taylor uses all kinds of decorations to make sure each box looks special for her customers. People love the extra feeling Taylor gives them by decorating the boxes, so more and more people come for her cakes.
Taylor’s cakes are becoming very popular. She achieves a sweet success. 36. Taylor started selling cakes because __________.
A. she loved baking cakes very much B. she wanted to make a lot of money C. her parents encouraged her to sell cakes D. she needed money to buy the toy she wanted 37. Which is NOT true about Taylor?
A. She made $175 at first.
B. She bought a toy for herself.
C. She borrowed $40 from her parents.
D. She continued her business after she made $175.
38. Taylor told people about her cake business mainly by __________.
A. handing out business cards B. selling her cakes at church C. advertising at her dance class
D. inviting large companies to buy her cakes
39. After Taylor has made a lot of money, __________.
A. she doesn’t work hard at school B. she can’t manage her time well
C. she sees the fun in her cake business
D. she is too busy to take part in other activities 40. The author wrote the article mainly to _________.
A. explain how to buy a toy
B. teach us how to make good cakes C. show us that it is fun to sell cakes
D. introduce a girl who is talented in business 体裁 记叙文 话题 6.个人兴趣之爱好; 词数 335
4.日常活动之周末活动 【主旨大意】本文是一篇记叙文。讲述的是一个八岁的小女孩泰勒通过自己制作蛋糕在教堂附近销售来买她想要的玩具。在实现目标后没有止步,充分发挥了自己的经商天赋,取得了成功。 36. D【解析】细节理解题。根据第一段末句Why not make cakes and sell them at church to raise money to buy the toy. 可知泰勒作出的计划是自己制作完蛋糕赚钱买玩具。故选D。
37. B【解析】细节理解题。B项(她给她自己买了一个玩具。)与第三段第二句She certainly had made enough money for it, but she didn’t.(她确实赚够了买玩具的钱,但她没买。)表述的含义不一致。故选B。 38. A【解析】细节理解题。根据第三段第三句Taylor decided to buy business cards and had her father’s phone number on them. Then she began handing the cards out. 可知泰勒通过散发印有父亲的联系电话的生意名片,来宣传她的产品的。故选A。
39. C【解析】细节理解题。根据第五段首句Making cakes may take time and be hard work, but Taylor sees the fun in it. 可知泰勒从制作蛋糕的劳动中找到了很多乐趣。故选C。
40. D【解析】主旨大意题。本文主要介绍的是八岁的泰勒如何利用自己的经商天赋,通过卖蛋糕取得了成功。故选D。
B
(2019·山东东营) What’s a spacewalk? Any time an astronaut gets out of a spacecraft (航天器) while in space, it is called a spacewalk. Astronauts go on spacewalks for many reasons. For example, experiments can be placed on the outside of a spacecraft. This lets scientists learn how being in space affects ( 影响) different things. By going on spacewalks, astronauts can also fix things instead of bringing them back to the earth to fix.
When astronauts go on spacewalks, they wear spacesuits to keep themselves safe. Inside spacesuits, astronauts have the oxygen (氧气) they need to breathe and the water they need to drink. To keep the astronauts and the spacecraft safe, the astronauts must leave and go back to the spacecraft through a special door. When on a spacewalk, astronauts use safety tethers to stay close to their spacecraft. Tethers are like ropes, connect the spacewalkers with the spacecraft. They keep astronauts from floating (漂浮) away into space. Another way astronauts stay safe during spacewalks is by wearing a SAFER. SAFER is worn like a backpack. It helps an astronaut move around in space.
How do astronauts train for spacewalks? One way is by going for a swim. Floating in space is a lot like floating in water. Astronauts practice spacewalks underwater in a huge special swimming pool. For every one hour they will spend on a spacewalk, astronauts need to train seven hours in the pool. Another way astronauts practice for a spacewalk is by using virtual reality(虚拟现实). It looks and feels just like a spacewalk.
Today, only three countries have finished spacewalks independently. They are Russia, the United States and China. The first person to go on a spacewalk in the world was Alexei Leonov from Russia. Zhai Zhigang is the first Chinese astronaut to go on a spacewalk. The world record of spacewalks is held by Russian astronaut Anatoly Solovyev. He has been on 16 spacewalks and spent more than 82 hours outside in space.
41. About the spacewalk, we can know ____________.
A. some things can be fixed by astronauts during spacewalks B. all experiments must be placed on the outside of a spacecraft
C. an astronaut can get out of a spacecraft any time while in space
D. a spacewalk lets scientists learn how being in space affects different things 42. How many ways to keep the astronauts safe during spacewalks?
A. Two. B. Three. C. Four. D. Five. 43. What’s the meaning of the word “tethers” in Paragraph 2?
A. 吊篮 B.系绳 C.笼子 D.钩子 44. Astronauts train for spacewalks by _________.
A. floating in space B. using virtual reality
C. going on spacewalks outside a spacecraft
D. training in water in a common swimming pool 45. According to the passage, which is NOT true?
A. China can finish a spacewalk independently. B. Astronauts can breathe and drink in spacesuits.
C. Astronauts can move around in space with the help of SAFER.
D. Anatoly Solovyev is the first person to go on a spacewalk in the world. 体裁 说明文 话题 20.自然之宇宙 词数 341 【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍的是宇航员如何走出航天器,进行太空漫步的。文中还介绍了宇航员在地球上的模拟环境中如何进行太空漫步训练以及世界上实现了太空漫步的国家和宇航员。
41. A 【解析】细节理解题。根据第一段末句By going on spacewalks, astronauts can also fix things instead of bringing them back to the earth to fix.可知在太空漫步期间,宇航员可以固定一些东西,而不是把它们带回到地球上去固定。故选A。
42. C 【解析】细节理解题。第二段描述了太空漫步需要具备的四个条件:宇航员必须身穿特殊的宇航服;进出航天器必须通过一个特殊的门;宇航员必须不脱离航天器;宇航员必须身穿一个形状类似背包的“SAFER”。故选C。
43. B【解析】词义猜测题。画线单词所在句意为:tether是一种把宇航员和航天器保持连接在一起的形状像绳子一样的东西。结合选项提示可推断tether意为“系绳”。故选B。
44. B 【解析】细节理解题。题干意为:宇航员是通过________来进行太空漫步训练的。A项“在太空中漂浮”;B项“利用虚拟现实”;C项“在航天器外面进行太空漫步”;D项“在一个普通的游泳池里的水里面训练”。根据第三段中的“Another way astronauts practice for a spacewalk is by using virtual reality”可知:进行太空漫步训练的方式之一是利用虚拟现实。故选B。 45. D【解析】【解析】推理判断题。题干意为:根据这篇短文,下列说法哪一个是不正确的?A项“中国可以地完成太空漫步”;B项“宇航员可以在宇航服里呼吸氧气和喝水”;C项“在SAFER的帮助下,宇航员可以在太空中到处移动”;D项“Anatoly Solovyev是世界上第一个进行太空行走的人”。通读原文可知:选项A,B和C说法是正确的。根据最后一段中的“The first person to go on a spacewalk in the world was Alexei Leonov from Russia.”可知:在太空中漫步的第一个人是Alexei Leonov,不是Anatoly Solovyev。故选项D说法错误。故选D。
C
(2019·山东东营) The cold wind blew strongly outside. Amaya was warm in her house, thinking about an article she’d read at school. The article was about kids who helped out their
communities, and she thought it would be really cool to help her own town, Harvard.
The only problem was that she wasn’t sure how to help. In the article, the kids had grown food for people who needed food, but it was winter. She couldn’t start a garden. Amaya was deep in thought when her mom said it was time to go shopping.
As they drove along the road, Amaya saw a family walking on the sidewalk (人 行 道 ), wearing only light jackets. How cold they must be! That gave her an idea! She could collect winter coats, hats and gloves for people who needed them.
She shared her idea with her mom, who thought it was great. But how would they spread the idea to get plenty of winter clothing? Amaya decided to talk to her teacher, because then she could share her idea with her classmates at least.
Ms. Monroe agreed when Amaya talked about her idea. They decided to call the project Hats in Harvard. Then they wrote a letter explaining the project. Ms. Monroe even said she could help Amaya talk to the headmaster about it, so they could get the whole school to join in it. They met with the headmaster during lunch time. He was excited about the idea, and said he would make sure copies (复印件) of the letter went home with all the students.
They collected enough winter clothing in only one week. Then they left the clothes around two parks, so families who needed clothes could get them there. Three days later, Amaya and her mom went shopping again. She saw the same family that had given her the idea for Hats in Harvard. This time, though, the family looked nice and warm in some new coats, hats and gloves. Amaya felt warm in her heart, and was very glad she could help others. 46. Amaya wanted to ________ after she had read an article at school.
A. grow food B. collect winter clothing C. help her own town D. go shopping with her mom 47. Whom did Amaya share her idea with first?
A. Her teacher. B. Her mother. C. Her classmates. D. Her headmaster.
48. The underlined word “it” in Paragraph 5 refers to(指的是) __________ .
A. the letter B. the project
C. the winter clothing D. Ms. Monroe’s idea 49. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. It took three days to collect enough clothes. B. Ms. Monroe only helped Amaya write a letter.
C. Families who needed clothes got clothes from Amaya. D. The headmaster helped spread the project Hats in Harvard 50. After reading the passage, we can know that _________.
A. Amaya herself could complete the project well
B. Hats in Harvard was supported by many people in Harvard
C. the family that gave Amaya the idea for Hats in Harvard knew Amaya
D. Amaya helped the families who needed winter clothing because she knew them 体裁 记叙文 话题 3.周围的环境之社区; 5.学校之学校活动 词数 349
【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述的是美国小女孩阿马亚在一个寒冷的冬日,发现
街上有的行人身穿单薄的衣服。她突发奇想:向她的老师和同学发起给穷人募捐棉衣的活动。她周围的人都非常支持她的这一爱心工程。文章告诉我们:要学会关心周围那些需要帮助的人。
46. C【解析】细节理解题。根据第一段末句The article was about kids who helped out their communities, and she thought it would be really cool to help her own town, Harvard. 可知阿马亚想要做点事情帮助自己的城镇。故选C。
47. B【解析】细节理解题。根据第四段首句She shared her idea with her mom, who thought it was great.可知阿马亚首先和她妈妈分享了这个想法。故选B。
48. B【解析】推理判断解。根据前句句意:然后她们写了一封信来解释这个计划项目。可知it用于指代上文中提到the project。故选B。
49. D【解析】推理判断题。根据第五段末句He was excited about the idea, and said he would make sure copies of the letter went home with all the students. 可知校长把这封信复印后,让每个学生带回家,起到了宣传这项计划的作用。故选D。
50. B【解析】推理判断题。B项表述(“哈佛的帽子(募捐活动)”得到了很多哈佛人的支持。) 与末段首句They collected enough winter clothing in only one week.(他们仅用一周时间就收集了足够的冬衣。)都表述了相同的含义:阿马亚发起的活动受到广泛支持。故选B。
D
(2019·山东东营) Scrub, the pet cat of Jennifer’s, was found! It got lost five years ago. Jennifer looked for it everywhere but failed each time. She thought Scrub would never come back. But one day she got a call from an animal shelter(庇护所) and was told they had found Scrub!
How did they know Scrub belonged to Jennifer? How did they know Jennifer’s phone number? All the information was available because of the microchip, a very small computer chip(薄片). It was placed under Scrub’s skin many years earlier.
The microchip is usually placed under the skin of an animal’s shoulder to keep its ID number. Once the chip is in place, the pet does not feel it anymore. When lost pets are brought to animal shelters, people there use a special tool to look for the microchip and read the ID number on it, then they’ll call the microchip company to match the number to the information of the pet’s owner. This is how the shelter was able to tell Jennifer that they had found Scrub.
Microchips have helped thousands of owners get their lost pets back. In New York, a dog named Roxy was missing for months. Then a woman found her on a busy street in New Jersey. No one knows how the dog got to a different state. However, thanks to her microchip, Roxy was soon returned to her grateful owner.
In 2008, a couple got their cat George back after he had disappeared 13 years earlier! When George got lost, the couple tried everything to find him. They visited animal shelters every day for six months, made posters and even offered a $500 reward(酬金). As years went by, they thought George would never be back till they got the call from an animal shelter. Without the microchip, the cat would never be able to come home again.
Microchips can not only work for a pet’s whole life but help lost pets no matter how far they’ve been away from home. This is why microchips may be just the thing to help bring missing pets back home.
51. How did Jennifer find her pet cat?
A. By visiting animal shelters. B. By offering a $500 reward. C. With the help of the microchip.
D. With the help of a woman in New Jersey.
52. Which statement about microchips is NOT true according to the passage?
A. They are very small computer chips.
B. They are under an animal’s skin of its shoulder. C. They can help the owners to find the long-lost pets.
D. They can only work for a lost pet that’s far away from home.
53. The right order of how animal shelters help lost pets return home is _________. ①Get the ID number of the lost pet.
②Call the owner to bring the lost pet home. ③Look for the microchip of the lost pet.
④Call the microchip company to match the number to the information of its owner. A. ③①②④ B. ③④①② C.①③④② D. ③①④② 54. According to the passage, we can know that __________.
A. the couple thought the microchip wasn’t helpful at all
B. Scrub didn’t feel uncomfortable with the microchip in its body
C. it took a long time to match Roxy’s ID number to her owner’s information D. Jennifer herself found her cat according to the ID number on its microchip 55. What is the main idea of the passage?
A. The reasons why pets got lost. B. Different ways to find the lost pets.
C. The ways how people care for the lost pets.
D. The introduction of how microchips help the lost pets return home.
体裁 记叙文 话题 22.科普知识与现代技术之发明与技术 词数 358 【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述的是詹尼弗家失踪多年的宠物猫Scrub和一对夫妇家失踪13年的宠物猫George 都被动物庇护所找了回来。而动物庇护所是通过这两个宠物猫身上携带的薄晶片获知两个家庭的信息。现代科技真可谓神奇。 51. C 【解析】细节理解题。根据第二段第三句All the information was available because of the microchip.可知动物庇护所是通过宠物猫身上携带的薄晶片联系到詹尼弗的。故选C。
52. D 【解析】推理判断题。根据第三段首句Microchips have helped thousands of owners get their lost pets back.可知薄晶片帮助很多失主找回了他们丢失的宠物。原文没有与宠物离家距离有关的信息。故选D。
53. D 【解析】推理判断题。第三段中讲述了动物庇护所帮宠物回家的方法是:首先寻找放在宠物身上的薄晶片,然后得到这个迷失的宠物的身份数字信息,接下来给晶片公司打电话,把这些数字和宠物的主人的相关信息搭配连接起来,最后给宠物的主人打电话,让他们把自己丢失的宠物领回家。故选D。
54. B【解析】推理判断题。B项(Scrub对身体里的微芯片并未感觉不适。)与第三段第二句Once the chip is in place, the pet does not feel it anymore. (微晶片放在宠物的身上,它并不会感到不适。) 表述含义相同,故选B。
55. D 【解析】主旨大意题。本文主要介绍了利用微晶片技术帮助人们找到丢失的宠物。故选D。
第Ⅱ卷 (非选择题, 共55分)
(2019·山东东营) 四、听力填表(共5小题,计5分)
录音中有一段短文,听录音两遍后,根据所听到的短文内容完成下面的表格(每空不多于三个词)。(录音播放前你有30秒钟的读题时间) New School Library Opening time Rules for the library 8:00 am to 5:30 pm from Sunday to Friday. 1. Your (56)____________ are needed to borrow or read books. 2. You can borrow (57) ____________ at a time and keep them for two weeks. 3. Ten (58) ____________ are always ready to help you. 4. Once the books you borrowed are lost, you have to pay for them at (59)____________ . 5. You can also do some reading in the reading room. Call at (60) ____________ if you have any questions. Telephone number 五、动词填空(共10空,计10分)
阅读下面短文,用括号内所给动词的适当形式填空 (必要时可加情态动词或助动词)。 (2019·山东东营) Ray was thought to be a strange boy. One day when he was flying his kite, he said to himself, “Did anybody ever try to fly a kite at night? I think it must be very fun. But the kite can’t be seen in the dark, what if I tie a light to it? That would be really good. I (61) _______ (try) it tonight.”
As soon as it was dark, he (62) ________ (take) his kite and lantern, and went to a large field about a mile from his home. He tied the lantern to the tail of his kite. The lantern (63)_______ (make) of paper. The kite flew higher and higher. He tied the string (线) to a tree, then he stood there, staring at his kite. It floated (飘) high up into the air. How wonderful! While Ray () _______ (enjoy) his special kite, some people in the village also saw it.
“Look! A light(65) _______ (fly) in the sky,” one person said. “It can’t be a light,” said a man.
“Perhaps it’s a big firefly (萤火虫),” said another.
“Maybe it’s a comet (彗星),”said another man. “How strange!” said a boy.
“Let’s find out what this strange light (66) _______ (be).” the last one said. Then they went to the field.
While this was taking place, Ray, who had gotten tired of standing, was sitting behind a tree. He (67) _______ (see) the men as they came, but they didn’t see him. When they reached under the light, and saw what it was, they looked at each other and said while laughing, “There is nothing unusual (68)_______ (happen)! This is just a trick of some naughty boys’, but it (69) _______ (fool) us all, let us keep the secret.” Then they laughed again and went back to the village.
When the men had gone, Ray thought it was time for him (70) _______ (go), so he went home, too. When his mother heard what he had done, she hardly knew whether to laugh or scold (责备), but just told him to go to bed.
体裁 记叙文 话题 4.日常活动之家庭生活 词数 390
6.个人兴趣之爱好 【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了小男孩雷在夜晚的旷野上放了一个带灯笼的风筝,引起了村里很多人的注意。人们纷纷说出自己对灯光的猜测,最后人们走进才发现事情的。
61. will try / am going to try / shall try 【解析】考查动词的时态。句意:我打算今天晚上试一试。try这一动作是男孩对未来的计划,应使用一般将来时:will do/be going to do/shall do表示。 62. took【解析】考查动词的时态。本句是含有as soon as引导的时间状语从句的主从复合句,从句中的was表示一般过去时,故主句中的动词也应使用用一般过去时。take的过去式为took。
63. was made【解析】考查被动语态。句意:灯笼是由纸制作的。主语lantern和谓语动词make之间是被动关系,联系上下文时态,可知本句使用一般过去时的被动语态,故填was made。
. was enjoying【解析】考查动词的时态。本句是含有while引导的时间状语从句的主从复合句,主句使用一般过去式,从句应使用过去进行时。故填was enjoying。 65. is flying【解析】考查动词的时态。句意:有一个人说:“瞧!有一盏灯正在天空中飞。”fly这一动作在说话时正在发生,应使用现在进行时表示。故填is flying。 66. is【解析】考查主谓一致。句意:最后一个人说:“让我们弄清楚这个奇怪的灯光(到底)是什么。”根据句意可知句中的谓语动词要用一般现在时,the strange light(这束奇怪的光)表示单数,故填is。
67. could see【解析】考查动词的时态。句意:当(村里的)那些人过来时,他能看到他们,但他们却看不到他。but之后的分句使用了一般过去时,空格处所在句子也应使用一般过去时,故填could see。
68. happening 【解析】考查动词的时态,句意:没有什么特别的事情发生啊!there be句式的现在进行时的结构为:There be sb. / sth. doing sth. ,故填happening。
69. has fooled【解析】考查动词的时态。句意:这只是一些淘气的男孩玩的小把戏,但它愚弄了我们所有的人。句子强调的是“小把戏”造成的结果,应使用现在完成时表示。故填has fooled。 70. to go【解析】考查非谓语动词。It is time for sb. to do sth. 意为“到某人做某事的时候了。”固定句式,故填to go。
六、综合填空(共10空,计10分)
阅读短文,根据短文内容及首字母提示,在空白处填入一个适当的单词。
(2019·山东东营) Marty was growing up. All he wanted was to do things in his way. Why did all the wolves have to do (71) e_________ together? They ate together, played together, slept together, and hunted (猎食) together. Everywhere, every day. It was tiring.
Marty thought he could do things (72) h________ now, such as hunting a rabbit, hanging out, sleeping without the pack and so on. But his mom wouldn’t let him try those (73) i_________ on his own. She always said to him, “Packs (群体) help us live.”
One day, the pack was walking through a forest. Marty thought, “I’m going to go down that path (小路) and I’ll have plenty to eat! I don’t need you, guys!” He ran off without telling anyone. He ran for miles. He started to get (74) t________, and it was getting dark. Usually, the pack would all find a place together to sleep, but Marty had no pack now. He found a small cave to sleep in. He thought, “Sleeping would be much easier with my pack by my side. If something
dangerous comes, they will (75) p________ me.”
He could hardly sleep that night. The next morning, he decided to go (76) b_______ to the place where he’d last been together with his pack. On the way to find his pack, he smelled a deer. “Hmmmm…” Marty thought, “The pack would be happy if I brought a deer for them all.” (77) S_________ he decided to hunt on his own. He followed the deer into an open space. Marty looked around. Where was the deer? Suddenly, something charged (猛冲) out of the trees at him! It was the deer, and those antlers (鹿角) were sharp!!! Marty ran from it as (78) f________ as he could. After a while, the deer (79) s _________ running after him. Marty rested.
Now, he felt hungry and lonely. He realized his mom was (80) r________, packs did help them live. He hoped he could find his pack and work hard to help them as much as they help him.
体裁 记叙文 话题 14.安全与救护之自我保护; 20. 自然之动物与植物; 8.人际交往之社会行为 词数 380 【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了幼狼马蒂不听从母狼的规劝,脱离了狼群。在独自觅食的过程中,遇到了各种困难,他意识到自己的错误,认识到集体的力量。 71. everything【解析】考查代词。句意:为什么每件事都得所有的狼一起做呢?下文中的“ate together, played together, slept together, and hunted together. Everywhere, every day.”描述了狼群所做的一切。everything意为“每件事;一切”。
72. himself【解析】考查代词。联系下句句意:但是他的目前不让他独自……。可推断此处句意为:马蒂认为他现在可以独自做事情了,诸如:比如猎兔子,出去玩,离开群体睡觉等等。himself,意为“他自己”。
73. ideas【解析】考查名词。those此处作形容词,修饰可数名词的复数。上文描述了马蒂的想法。句意:但是他的妈妈不让他独自尝试那些想法。idea可数名词,意为“主意;想法”。 74. tired / thirsty【解析】考查形容词。空格处所填单词作get的表语,应为形容词。句意:他开始变得很累/渴,并且天黑了。根据上文中的He ran for miles. (他跑了好几英里。)可推断马蒂感觉疲倦(tired)或“口渴”(thirsty)。
75. protect【解析】考查动词。will助动词,其后接动词原形。联系前句句意:如果我的种群在旁边,睡觉将会更容易。可推断此处句意为:如果有危险来临的时候,他们将会保护我。protect意为“保护”。
76. back【解析】考查副词。根据句意为:如果有危险来临的时候,他们将会保护我。可推断此处句意为: 第二天上午他决定回到他最后和群体待在一起的地方。go back意为“回去”。 77. So【解析】考查连词。空格处所填单词为连词或副词。联系前句句意:如果我给大家带来一只鹿,狼群会很高兴的。可推断此处句意:因此他决定独自捕猎食物。so作连词,意为“因此”。
78. fast【解析】考查副词。as+形容词/副词的原级+as sb. could意为“尽可能地”,空格处所 填单词修饰实义动词run,应为副词。联系前两句句意:突然,有什么东西从树上冲了出来! 是鹿, 鹿角是锋利的! ! ! 可推断马蒂因为害怕尽快地逃走了。句意:马蒂尽快地跑,想躲开 那只鹿的追赶。as fast as he could意为“尽可能快地”。
79. stopped【解析】考查动词的时态。空格处所填单词在句中作谓语,且应使用一般过去时。句意:过了一会儿,那只鹿停止追赶他。stop doing sth.意为“停止做某事”。故填stopped。 80. right【解析】考查形容词。空格处所填单词在句中作表语,应为形容词。句意:他意识到他妈妈的话是正确的:群体确实能够帮助它们生存。right作形容词,意为“正确的”。
七、阅读表达(共5小题,计10分) 阅读短文,根据要求完成下面各小题。
(2019·山东东营) Reading is fun! Besides for fun, we can also analyze (分析) texts to learn more from the texts and more about the texts. One way we can do this is by finding out the theme of the texts.
The theme of a text is the “big idea” that runs through the text, connecting the characters and events. It is what the writer wants to tell us through the story. Usually the theme of a text isn’t told directly, you have to use clues (线索) in the text to find it out. 83 Themes can be ideas like family, friendship, love and so on. The theme might not be just one word, but it might be an idea such as “Friendship is important.” There may also be more than one theme in a story. How can we find out the theme of a text? The following steps may help you.
Read through the whole text. Usually characters change as the story goes on, so the theme you get at the beginning might not be true at the end! For this reason, you need to read through the whole text first.
Find out the clue. After reading the whole text, try to answer the following questions. What important events happened during the story? What was the problem? How did the problem get solved? How did the character(s) change? What did the character(s) learn? The answers may help you to get the clues.
Get the big idea. Read again for the writer’s purpose of the text by answering the following questions. Was most of the plot(情节) around friendship? Did the characters solve problems with their families? Did the main character learn the importance of friendship? If one of the answers is “yes”, you may get the big idea.
Check the big idea out. If you’ve found a “big idea”, go through the text to find the evidence (证据) that supports this idea in the text. For example, if there was only one small problem with a character’s family, then “family” might not be the theme of the text. You might find more evidence for other themes.
Have you got the way to find out the theme of a text? 84 Get your favorite book quickly and see if you can find the theme out! A. 根据短文内容简要回答问题。 81. What is the theme of a text?
____________________________________________________________. 82. What are the four steps to find out the theme of a text? List them all.
____________________________________________________________. B. 将短文中划线的句子译成汉语。
83._________________________________________________________________ 84.__________________________________________________________________ C. 请给短文拟一个适当的英文标题。
85. ___________________________________________________________________ 体裁 议论文 话题 6.个人兴趣之爱好; 19. 语言学习之语言学习的策略 词数 393 【主旨大意】本文是一篇议论文。短文主要谈论了文章的“主题”以及如何弄清楚一篇短文的主题。
81.①It /The theme of a text is the “big idea” that runs through the text, connecting the characters and events.
②It/ The theme of a text is the “big idea” that runs through the text.
③ It /The theme of a text is what the writer wants to tell us through the story.
④It /The theme of a text is the “big idea” that runs through the text, connecting the characters and events. It is what the writer wants to tell us through the story. 【解析】细节理解题。根据第二段首句The theme of a text is the “big idea” that runs through the text, connecting the characters and events. 可知答案。
82. Read through the whole text, find out the clue, get the big idea, check the big idea out. 【解析】细节理解题。题干意为:弄清楚一篇文章的主题的四个步骤分别是什么?把它们都列举出来。根据原文第三段到第六段,每一段的首句可知答案。 83. 主题可以是像家庭、友谊、爱等(观点)。
84. 赶快拿出你最喜欢的书来看一下你是否能找出(它的)主题。 85. ①How can we /you find out the theme of a text? ②How can we /you find out the big idea of a text? ③How to find out the theme of a text ④How to find out the big idea of a text ⑤The way to find out the theme of a text ⑥The way to find out the big idea of a text ⑦Four steps to find out the theme of a text ⑧Four steps to find out the big idea of a text ⑨Steps to find out the theme of a text ⑩Steps to find out the big idea of a text 八、书面表达(共1题,计20分)
(2019·山东东营) Sunday Mail青少年专栏开展“对身边的人说一句话”主题征文活动,这句话或许是对父母的一句“我爱你”,或许是对老师、同学的一句“谢谢你”,或许是对身边人的一句“对不起”等。请将“I want to say ________ ”补充完整,并以此为题写一篇英语短文,如:I want to say thank you 等。谈谈你想说那句话的原因以及发生在那句话背后的故事,并说说你的感受。
要求:
1. 认真审题,把握要点;
2. 行文连贯,条理清晰,不得出现真实学校、姓名等信息; 3. 100 词左右。
【审题指导】
1. 本题要求考生结合所给提示信息,写一篇以“对身边的人说一句话”为主题的短文,属于记叙文。
2. 因为讲述的是自己对父母、老师、同学等身边人所说的一句话,以及这句话背后的故事。故应该采用第一人称叙述为主,时态方面主要采用一般过去时。
3. 要认真审题,把握写作要点,结合要点提示中的写作话题范围,从自己感触最深的方面选择一个主题,把想说那句话的原因表达清楚,发生在那句话背后的故事要叙述具体并且注意故事一定要和主题相关。文章最后不要说说你的真实感受,
4. 语句通顺,意思连贯,条理清晰,语法正确;不得出现真实信息;词数100词左右。
【写作指导】
I want to say thank you 要点提示 开头:开门见山提出要致谢的人是谁,以及表达感谢的原因,自然引出写作话题。 正文:具体叙述妈妈帮助我解决我和我最好的朋友闹矛盾的事情。 素材串联 我想对我亲爱的妈妈表示感谢(say thank you to)。她不仅(the high jump)关心(care about)我的生活,而且(but also)总是帮助我解决困难(help me out)。 1. 有一次我和我最要好的朋友发生了争吵(argue with),因为她总是当面(face to face)提出(point out)我的缺点。 2. 我的妈妈和我交谈(talk with),建议我仔细考虑一下(advise me to think about …carefully)同学的批评。 3. 我照做了,发现同学的批评对我是有帮助的。 4. 我向同学道歉(apologize to sb.),并且承诺立即改正我的错误(promise to correct …immediately)。 5. 在妈妈的帮助下(with one’s help),我没有失去我最好的朋友。我还学会了怎样处理(how to deal with)与朋友之间发生的冲突。 结尾:谈论自己的感受和体会。 1. 妈妈全身心地为(does all she can do)我无私付出着。 2. 无论 (no matter)将来发生什么事情,我将会永远(forever)深深爱着她。 题材:记叙文 话题:2.家庭、朋友与周围的人之家人和亲友 词数:124 One possible version:
I want to say thank you
I want to say thank you to my dear mother. She not only cares about my life, but always helps me out.
Once I argued with my best friend Lucy, because she always pointed out my shortcomings face to face. My mother talked with me and advised me to think about her words carefully. I did so and found what Lucy said was helpful to me. I apologized to her and promised to correct my mistakes immediately. With my mother’s help, I didn’t lose my best friend and learned how to deal with problems with friends.
She does all that she can do for me. No matter what will happen in the future, I will love her forever.
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- obuygou.com 版权所有 赣ICP备2024042798号-5
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务